- KSOW 2014-2020
- Podstawa prawna KSOW 2014-2020
- Plan Działania na lata 2014-2020
- Plan Operacyjny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
- Pomoc Techniczna PROW 2014-2020 - Schemat II KSOW
- Konkurs 1/2017
- Konkurs 2/2018
- Konkurs 3/2019
- Konkurs 4/2020
- Operacje realizowane przez Partnerów KSOW w ramach Planu Działania KSOW 2014-2020
- Wojewódzka Grupa Robocza
- Formularz zgłoszeniowy do KSOW
- Mazowiecki SIR
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Szkolenie pn. „Inkubator kuchenny i lokalne formy sprzedaży produktów lokalnych szansą na rozwój przedsiębiorczości wiejskiej”
Nazwa operacji - Szkolenie pn. „Inkubator kuchenny i lokalne formy sprzedaży produktów lokalnych szansą na rozwój przedsiębiorczości wiejskiej”
Operacja został zrealizowana przez partnera KSOW - Związek Stowarzyszeń „Partnerstwo Zalewu Zegrzyńskiego”
Szkolenie w zakresie organizacji inkubatorów kuchennych oraz lokalnych form sprzedaży jest jedną z istotnych form wspierania organizacji łańcucha żywnościowego w tym przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych. Inkubator kuchenny czy przetwórstwa lokalnego to instytucja wspierająca rolników - małych producentów. Zasada jego funkcjonowania polega na udostępnianiu mieszkańcom wsi, zwłaszcza przetwórcom, odpowiedniej infrastruktury po kosztach niższych niż rynkowe, aby ułatwić im rozwój działalności gospodarczej. Przetwarzanie produktów w odpowiednich warunkach przyczyni się też do profesjonalnego przetwórstwa i produkcji domowej. Przeszkolenie mieszkańców w tym zakresie mało na celu nie tylko zaznajomienie z aspektami prawnymi i praktycznymi funkcjonowania inkubatorów, ale zachęcenie mieszkańców również do tworzenia takich samych form na terenie obszarów obydwu lokalnych grup działania. Celem operacji było przeszkolenie uczestników wyjazdu z obszaru działania LGD Zalew Zegrzyński oraz LGD Aktywni Razem, w zakresie organizacji inkubatorów kuchennych oraz lokalnych form sprzedaży produktów lokalnych jako szansa na rozwój przedsiębiorczości wiejskiej.
W ramach operacji przeszkolono 32 uczestników szkolenia.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
wstecz |