Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Biuro Regionalne KSOW Województwa Mazowieckiego (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Baza partnerów KSOW

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

Forma prawna:
Organizacja pozarządowa (m.in.: stowarzyszenia, fundacje, KGW, OSP)
Adres siedziby:
pomorskie
Al. Grunwaldzka 131A
80-244 Gdańsk
NIP:
5842446816
REGON:
192633590
Email:
Telefon:
504477710
Stona WWW:
Zasięg terytorialny:
ogólnopolski
Priorytety PROW:
  • III. Organizacja łańcucha dostaw żywności
    • Marketing produktów rolnych
    • Przetwórstwo produktów rolnych

  • VI . Zrównoważony rozwój terytorialny
    • Aktywizacja społeczna
    • Dostęp do rynku pracy/ podnoszenie kwalifikacji

Opis dotychczasowej działalności:
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jest najstarszą organizacją kulinarną w Polsce, założoną w 1997 roku, zrzeszającą kucharzy każdego szczebla z całego kraju. Misją SKP jest rozwój całej branży gastronomicznej we wszystkich jej strukturach, począwszy od nauczycieli zawodu i młodych adeptów sztuki kulinarnej, kończąc na profesjonalnych kucharzach i restauratorach. SKP specjalizuje się w profesjonalnych szkoleniach kulinarno-gastronomicznych oraz pokazach w stylu live-cooking. Chcąc skuteczniej szerzyć sztukę kulinarną powołaliśmy w 2010 roku Pomorską Akademię Kulinarną. W ciągu wszystkich lat działalności prowadziliśmy i braliśmy udział w wielu ważnych wydarzeniach kulinarnych. Naszym największym osiągnięciem jest udział w Olimpiadach Kulinarnych w Erfurcie gdzie odnosiliśmy liczne sukcesy (2016 - srebrny i brązowy medal; 2008 - brązowy medal). Reprezentanci SKP pod brandem Ghosts of Fire BBQ Team startowali min. w Mistrzostwach Świata BBQ w USA oraz Mistrzostwach Republiki Czeskiej w Gulaszu, zajmując najwyższe podia. Największym wydarzeniem, które organizujemy corocznie od 2004 r. są Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich DORSZOWE ŻNIWA. Kolejne eventy, które na stałe wpisały się w kalendarz wydarzeń kulinarnych, to Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej oraz Chefs Only, czyli Spotkania Szefów Kuchni. W 2013 roku rozpoczęliśmy weryfikację szkół gastronomicznych, które mają szansę zdobyć tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych i tym samym przystąpić do grona placówek certyfikowanych przez SKP. To właśnie z myślą o uczniach i nauczycielach szkół i klas o profilu gastronomicznym z całej Polski, w grudniu 2014 została wydana książka „Lekcje smaków”. Dzięki firmom partnerskim książki zostały przekazane szkołom bezpłatnie. Co więcej od kwietniu 2015 wraz z wydawnictwem Marketing&More wydaliśmy pierwszy numer miesięcznika akademia kulinarna, skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych oraz młodych kucharzy zaczynających swoją kulinarną, zawodową przygodę.
Data rejestracji: 31.01.2017
W przypadku zmiany danych prosimy o przesłanie informacji na adres e-mail: ksow@cdr.gov.pl
Informacje o przetwarzaniu danych osobowych przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie pełniącego funkcję Jednostki Centralnej KSOW, w tym informacje o przysługującym osobom fizycznym prawie dostępu do treści danych oraz ich poprawiania, wycofania zgody na ich przetwarzanie, dostępne są pod adresem http://ksow.pl/RODO

drukuj | wróć

wstecz
Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009