- KSOW 2014-2020
- PROW 2014-2020
- ------------------------
- KSOW 2007-2013
- PROW 2007-2013
- Leader
- ------------------------
- MIAS - Mazowiecki Instrument Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2020
- Rozwój regionalny i lokalny
- Kultura i Turystyka
- Mazowiecki Szlak Tradycji
- Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze
- Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Konkursy
- ------------------------
- Rolnictwo -- Mazowsze. serce Polski (od 2018 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Z serca Polski (2017 r.)
- eKSpresOWy przegląd wydarzeń -- Kronika Mazowiecka (2011 - 2016)
- WIEŚci z Mazowsza (2012-2016)
- ------------------------
- Linki
- Polityka prywatności i plików cookies
Baza partnerów KSOW
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
Forma prawna:
Organizacja pozarządowa (m.in.: stowarzyszenia, fundacje, KGW, OSP)
Adres siedziby:
pomorskieAl. Grunwaldzka 131A80-244 Gdańsk
NIP:
5842446816
REGON:
192633590
Zasięg terytorialny:
ogólnopolski
Priorytety PROW:
- III. Organizacja łańcucha dostaw żywności
- Marketing produktów rolnych
- Przetwórstwo produktów rolnych
- VI . Zrównoważony rozwój terytorialny
- Aktywizacja społeczna
- Dostęp do rynku pracy/ podnoszenie kwalifikacji
Opis dotychczasowej działalności:
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jest najstarszą organizacją kulinarną w Polsce, założoną w 1997 roku, zrzeszającą kucharzy każdego szczebla z całego kraju. Misją SKP jest rozwój całej branży gastronomicznej we wszystkich jej strukturach, począwszy od nauczycieli zawodu i młodych adeptów sztuki kulinarnej, kończąc na profesjonalnych kucharzach i restauratorach.
SKP specjalizuje się w profesjonalnych szkoleniach kulinarno-gastronomicznych oraz pokazach w stylu live-cooking. Chcąc skuteczniej szerzyć sztukę kulinarną powołaliśmy w 2010 roku Pomorską Akademię Kulinarną.
W ciągu wszystkich lat działalności prowadziliśmy i braliśmy udział w wielu ważnych wydarzeniach kulinarnych. Naszym największym osiągnięciem jest udział w Olimpiadach Kulinarnych w Erfurcie gdzie odnosiliśmy liczne sukcesy (2016 - srebrny i brązowy medal; 2008 - brązowy medal). Reprezentanci SKP pod brandem Ghosts of Fire BBQ Team startowali min. w Mistrzostwach Świata BBQ w USA oraz Mistrzostwach Republiki Czeskiej w Gulaszu, zajmując najwyższe podia.
Największym wydarzeniem, które organizujemy corocznie od 2004 r. są Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich DORSZOWE ŻNIWA. Kolejne eventy, które na stałe wpisały się w kalendarz wydarzeń kulinarnych, to Ogólnopolski Konkurs Fotografii Kulinarnej oraz Chefs Only, czyli Spotkania Szefów Kuchni.
W 2013 roku rozpoczęliśmy weryfikację szkół gastronomicznych, które mają szansę zdobyć tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych i tym samym przystąpić do grona placówek certyfikowanych przez SKP. To właśnie z myślą o uczniach i nauczycielach szkół i klas o profilu gastronomicznym z całej Polski, w grudniu 2014 została wydana książka „Lekcje smaków”. Dzięki firmom partnerskim książki zostały przekazane szkołom bezpłatnie. Co więcej od kwietniu 2015 wraz z wydawnictwem Marketing&More wydaliśmy pierwszy numer miesięcznika akademia kulinarna, skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych oraz młodych kucharzy zaczynających swoją kulinarną, zawodową przygodę.
Data rejestracji: 31.01.2017


wstecz |